Deze jam is top om te maken als het pruimenseizoen in volle gang is. Lekker op een boterham, een croissantje of als smaakvolle toevoeging bij een dessert. Zelfgemaakte jam geeft je een warm, huiselijk gevoel, en een potje weggeven is altijd een leuk persoonlijk en smaakvol cadeautje. Echt een klein potje vol liefde voor jezelf en anderen! Hier kun je van blijven eten 😉
Voor deze jam van pruimen gebruik je simpele, pure ingrediënten. De hoofdrol is natuurlijk weggelegd voor de pruimen, die in de nazomer volop verkrijgbaar zijn en op hun zoetst zijn. Rijpe pruimen geven de jam een fruitige smaak en een mooie kleur. Door een klein beetje suiker toe te voegen, blijft de jam friszoet, zonder te overheersen.
De steranijs voegt een kruidige smaak toe die goed samengaat met het fruit en de zachte vanillesmaak. Vanille, gewonnen uit het merg van een half vanillestokje, zorgt voor een lichte zoetheid. Samen met de steranijs zorgt het voor een bijzondere smaak dat net even anders is dan een standaard pruimenjam.
Het maken is eenvoudig: ontpit en snijd de pruimen, voeg ze samen met de suiker, vanille, steranijs en een klein beetje water in de pan en laat alles rustig inkoken tot het de gewenste dikte heeft. Daarna schep je de jam warm in de potjes, klaar om te bewaren of uit te delen!
Vanille
Vanille is het op één na duurste specerij ter wereld. Dat heeft met name te maken met het proces van verbouwen en verwerken. De vanille orchidee, die slechts 1-3 dagen in bloei staat, moet met de hand bestoven worden. Een enorm secuur karweitje. Als dit niet goed gedaan wordt, zal er ook geen gezonde vanillepeul aan de plant groeien. Als de vanille rijp is, komt er een heel proces aan te pas van o.a. dompelen, zweten en drogen, voordat de stokjes klaar zijn voor gebruik. Hier gaan zo’n negen maanden overheen!
Pruimenjam met vanille en steranijs
Description
Deze pruimenjam met steranijs en vanille is een heerlijke manier om rijpe pruimen om te toveren tot iets bijzonders. De combinatie van zoete pruimen, vanille en steranijs maakt deze jam echt speciaal. Het recept is eenvoudig en vraagt niet veel ervaring – je hoeft alleen de pruimen te laten pruttelen zodat de smaken goed samenkomen.
Ingrediënten
Bereiding
-
Was de pruimen, haal de pit eruit en snijd in stukjes.
-
Doe ze in een pannetje met 100 ml water en de suiker. Breng zachtjes aan de kook.
-
Snijd ondertussen de vanillepeul door midden en schraap het merg eruit. Doe het merg van een halve vanillepeul in de pan. Je kan de halve peul (die waar je net het merg uit geschraapt hebt) ook nog laten meetrekken. Ook hier zitten veel aroma’s in, die vrij komen en je jam van extra vanillesmaak voorzien.
-
Voeg 2 steranijs toe aan de pan. Laat je jam op laag vuur inkoken en indikken, totdat je een consistentie hebt bereikt waar je blij mee bent.
-
Verwijder dan de vanilleschil en de steranijs en doe de jam -nog heet- in een glazen pot. Heerlijk op brood, maar ook bijvoorbeeld door de yoghurt.
Note
- Je kan prima lekker rijpe pruimen gebruiken voor dit receptÂ
- Als je geen verse vanille hebt, kan je natuurlijk ook extract gebruiken, maar verse vanille is wel veel lekkerder