Deze heerlijke (ontbijt) muffins hebben de smaak van carrot cake en een frisse twist van zomerfruit. Ze zijn makkelijk en snel te maken. Wat ideaal is voor degene onder ons die een druk bestaan hebben. Een top keuze dus als je weinig tijd hebt of als je samen gezellig wilt bakken. De muffins zijn perfect voor een gezond ontbijt, een voedzaam tussendoortje (met extra vezels en proteïne), bij een picknick of als aanvulling op een brunch. Je kunt ze zelfs meenemen voor onderweg! Door de plantaardige ingrediënten zijn deze muffins ook veganistisch.
De ingrediënten zijn zorgvuldig gekozen om zowel smaakvol als voedzaam te eten. De rijpe banaan geeft die zoetheid en vervangt deels de suiker, wat deze muffins gezonder maakt. Daarnaast zorgen de kikkererwten voor een bron van eiwitten en vezels, zonder dat ze de smaak overheersen. De blauwe bessen, voegen een frisse, lichtzoete smaak toe en passen perfect bij de warme tonen van kaneel en vanille. Blauwe bessen zijn in de zomer op hun best, maar je kunt ook diepvriesbessen gebruiken als het geen bessen-seizoen is.
Qua benodigdheden heb je een muffinvorm nodig, papieren muffinvormpjes (optioneel), een mengkom, en een blender of staafmixer om de banaan en kikkererwten glad te pureren. De bereiding is eenvoudig: pureer de natte ingrediënten, meng de droge ingrediënten apart, en roer alles kort samen. Voeg als laatste de blauwe bessen toe, verdeel het beslag in de muffinvorm, en bak ze ongeveer 25 minuten in de oven.
Kaneel
Wist je dat er meerdere soorten kaneel bestaan? In dit recepten kozen we voor Ceylon kaneel van The Good Spice. Deze kaneel wordt geoogst van wilde bomen in een voedselbos. De kaneel smaakt eerst zoet, dan fris, bijna citrusachtig, en dan komt die herkenbare kaneelsmaak. Uiteindelijk resulteert dit in een verwarmende houtachtige smaak.
Wilde kaneel
Deze Ceylon kaneel van The Good Spice kent haar herkomst van Sri Lanka – de koloniale naam voor Sri Lanka is Ceylon. De kaneel wordt geoogst van individuele bomen die groeien op het land van kleinschalige thee- en koffieboeren op het hart van het eiland. ‘Wilde’ kaneel komt van bomen die niet groeien op plantages. De bomen kunnen volgroeien voordat de bast geoogst wordt. Hierdoor is de bast een stuk dikker dan van jonge takken en heeft een sterkere verwarmende houtsmaak.

Wortelcake ontbijtmuffins
Ingrediënten
Instructions
-
Snijd de banaan in stukken en samen met de kikkererwten pureren met een staafmixer of in een keukenmachine.
-
Meng daarna samen met de suiker, lijnzaad, plantaardige melk, boter en vanillesuiker.
-
In een andere kom de havermeel, havermout, bakpoeder, baksoda, kaneelpoeder en zout mengen.
-
Voeg samen en mix goed door. Meng de blauwe bessen er vervolgens doorheen.
-
Muffinvormpjes invetten en het beslag erin gieten.
-
Eventueel nog een paar blauwe bessen en wat havermout bovenop.
-
Bak de muffins in circa 20 minuten gaar en stevig.